Poslanci Smeru tvrdia, že J.Viskupiča nenapadli

18.09.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) – Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí mali počas mimoriadnej schôdze napadnúť šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča, odmietajú, že by ho atakovali. Nevylučujú, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, avšak bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO.

K incidentu malo prísť po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní. "Poslanec Ivan Varga vzhľadom na nedôstojnosť priebehu mimoriadnej schôdze NRSR zobral v pléne maketu predsedu vlády Roberta Fica a pokúsil sa ju vyniesť mimo rokovaciu sálu," priznali sociálni demokrati.

Dodávajú, že za dverami rokovacej sály ho dobehol Viskupič, pričom následne medzi nimi došlo k výmene názorov, či takáto prezentácia v parlamente je alebo nie je dôstojná. "Na to pribehol 'naštartovaný' poslanec Matovič, ktorý fyzicky napadol Ivana Vargu. Z videozáznamu zverejneného v médiách je zrejmé, že poslanec za OĽaNO Igor Matovič stihol ešte predtým v pléne fyzicky napadnúť Jozefa Valockého," uviedli poslanci Varga a Valocký vo svojom stanovisku.

Viskupič po incidente podľa vlastných slov navštívil parlamentného lekára. "Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve," uviedol s tým, že poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. Ich konanie pripisuje alkoholu. "Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu," povedal Viskupič. Dušan Jarjabek zo Smeru-SD označil konanie svojich kolegov za skrat.

Upratovačka tvrdí, že na klube Smeru-SD žiadne fľaše nenašla


Upratovačka, ktorá mala podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča dnes ráno objaviť v miestnosti patriacej klubu strany Smer-SD množstvo fliaš od alkoholu, dnes vyhlásila, že to nie je pravda. Zároveň poprela, že by s kýmkoľvek z okolia OĽaNO o nejakom náleze hovorila.

"Keď som ráno o 6.00 hodine upratovala, žiadne fľaše som nenašla," uistila. Či mohli fľaše pochádzať z priestorov ubytovacích zariadení pre poslancov, nevie, keďže tam upratujú iné ženy.

Viac ako stovku fliaš od alkoholu v kontajneri v priestoroch pod budovou Národnej rady SR dnes poslanci za OĽaNO ukázali novinárom. Boli medzi nimi fľaše od tvrdého alkoholu, prevládalo však víno. Líder OĽaNO Igor Matovič povedal, že na fľaše ich upozornila upratovačka, ktorá ich vraj vyniesla z miestnosti, kde má sídlo poslanecký klub vládneho Smeru-SD. Matovič deklaroval, že ak by to upratovačku malo stáť miesto, on jej nájde nové.

Ďalšia potýčka v parlamente


Rozhodnutie poslancov Smeru-SD o úprave času rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyvolalo v parlamente viaceré kritické reakcie opozičných poslancov. "Veľmi hrubým spôsobom zneužívate moc. To, čo tu predvádzate, je svinstvo," vyhlásila poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Okrem viacerých výmen názorov malo dôjsť aj k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. "Láskavo to tam dajte, je to môj majetok," kričal za nimi Matovič, ktorý maketu priniesol. Pri snahe o jej vrátenie mali Jozefa Viskupiča (OĽaNO) poslanci Smeru-SD údajne fyzicky napadnúť.

Igor Matovič reaguje na incident v NR SR
 

Vyberte región

mark